2010. január 21., csütörtök

Haat ez itt maga a paradicsom!! Na ezen a kornyeken heteket el tudnek tolteni meg, ha hetente egyszer lenne "magyar nap", es erezhetnem neha a hazai izeket. Bavallom nekem nagyon hianyzik mar... Most Floresbol jelentkezem, Guatemala magasan legjobb hostelebol (Los Amigos), amit 2 holland srac alapitott par eve (itt bandaztak kinn Guatemalaban, megtetszett nekik Flores - nna ezt abszolut meg tudom erteni - es csinaltak ide egy fantasztikusan jo hangulatu hostelt. Ez maga az eden: a belso udvara olyan mint egy dzsungel, palmafak, bananfa, papagalyok, fahinta, bambusz butorok, olvaso sarok, netsarok, szines falak, isteni latin zene megy (alig birok megulni a seggemen), es vmi ISTENI ananaszos-kokuszos shake-t csinalnak, a pina colada-ban meg legalabb 1 deci rum van, es mindezt egy hatalmas nagy bodonben szervirozzak :))) Hmmm, jol is esik a 32 fokban - es most este 8 van mar itt :)) Tegnaptol kicsit lassabbra es pihenosebbre fogtuk a figurat, ami mar baromira rank is fert. Tegnal Tikalbol egy privat kisbusz vitt minket 5-unket (!!!!!!) Yaxha-ba (jol esett elterulni a kisbuszban a sok nyomorgas utan :)). Yaxha-ban a Sombrero Hotel nevu paradicsomi helyen szalltunk meg a Yaxha-laguna partjan. Haat ha lattatok mar meseset, suru dzsungeles kertben elszorva nehany bungalow, a lagunara nezo terasszal, a teraszon fuggoagyakkal, a kertben rengeteg szines madar, a bambusztetos bungalok tetejen majmok kacsingattak le rank, sot meg egy roka is szemezett velem a toparton, mikor kiultem kicsit PIHENNI, NAPOZNI, OLVASGATNI!!!! El sem hiszem, h ezt teszem. URISTEN DE HIANYZOTT MAR EGY KIS LAZULAS!!!! :)) A naplemente varazslatosan szep volt, a toparton ulve neztem vegig, meg fotozgattam :))
Keresunkre csinaltak nekunk olaszos tesztavacsorat, egesz jo volt, azt kell mondjam, amit nehany cuba libre-vel lefojtottam, majd kiultunk a teraszra es gyertyafeny mellett (10 utan lekapcsoljak az aramot) meg vagy este 11-ig beszelgettunk. Olyan kellemes augusztus esti balaton parti feeling volt, es vegre nem voltak szunyogok... Nem is ertem, h hogy nem, de nagyon elveztem.
Reggel 7-re jott ertunk egy auto, aki bevitt minket a romvaros bejarataig, onnan meg egy 200m-es hegymenettel ertuk el magat a romvarost, de mivel most maximalisan ki voltunk pihenve, igy nem jelentett gondot. Yaxha szinten nem egy turistak altal agyonlatogatott hely, megint csak mi voltunk oten az egesz parkban. Felmasztunk a legmagasabb piramis tetejere, ahonnan csodas kilatas volt a tobbi romra es a kornyezo dzsungelre es ott szepen megreggeliztunk, ahogy kell: a maradek jo kis hazai hansagi majkremet a 2 napja vett kisse megszikkadt edes kenyerrel (itt nem tesznek sot a kenyerbe, meg amugy masba sem nagyon - en otthon szerintem eleg soszegenyen taplalkozom az atlaghoz kepest, de itt nekem minden sotlan. Vagy azert mert kiizzadom napkozben, de sztem sokkal inkabb azert mert ok nem nagyon sozzak az eteleket, es sotartot sem tesznek ki, mindenhol kulon kerni kell). Szoval szepen komotosan megreggeliztunk fenn, aztan visszabattyogtunk a laguna partra ahol mar vart rank a csonakunk, h a lagunat atszelve az utolso kis romvarost (Topoxte) is megnezzuk, ami arrol hires, h ez volt az egyetlen varos, aminek noi uralkodoja volt (12 pap segitsegevel vezette), es o volt az egyetlen, aki nem hodolt be. Az egesz varos egy par rombol allt, viszont itt is mint minden romvarosban talaltunk nehany ujabb jo fototemat, ujabb szines madarak, orias hangyabolyok (elkepesztoen nagyok), es egy roka is arra koricalt, de ok errefele megszokottak es nem veszelyesek. Mikor Tikalrol irtam elfelejtettem megemliteni, h ott lattunk ormanyos medveket is, siman ott setalgattak az uton a turistak kozott, tunemenyesek voltak.
Flores ha nem tudnam, hogy Guatemalaban van azt gondolnam, h egy mediterran udulovaros, itt mar sokkal tobb a turista, sokkal kiepultebb, tisztabb, az emberek egyaltalan nem viselnek itt mar nepviseletet (mondjuk meg is pusztulnak itt a 30-35 fokban benne - es akkor itt a januar a leghidegebb honap:))), sokkal tobb az etterem, a hotelek, es persze ennel fogva az arak is, bar a cuba libre itt is csak 15 Q (375 Ft), a pina colada, amit fentebb emlitettem 20 Q (500Ft), de mondom egy bodonnel adnak, szoval meg mindig nem megfizethetetlen, de a kajak mar picit dragabbak, mert probalnak a turistak igenyei szerint fozni, ami meg ugye tobbe kerul.
Ma delutan elmentunk a sracokkal vasarolgatni... haat az nagy elmeny volt!!! Itt mindenre alkudni kell, de nagyon kemenyen, mert alapbol nagyon magas arat mondanak -ugy ertsd, h europai szemmel meg mindig olcso, de ha tudod, h odaadja a harmadaert is, akkor miert ne, meg amugy is nekik ez bele van kalkulalva az arba. Aki meg kuka az fizessen magasabb arat :)) Mi alkudtunk kemenyen es sikerrel :)) Mondjuk azt meg megnezem, h hogyan fogom beletomni oket a zsdakomba, ami mar amugy is fullos, es minden reggel 10 perc gimnasztika mire osszehuzom :)), de meg fogom oldani :))
Este tettunk egy kis setat a toparton, a Peten-Itza to Guatemala masodik legnagyobb tava, kiultunk a topartra, logattuk a labunkat es csodaltuk a naplementet, ami eddig a legvarazslatosabb volt, miota itt vagyunk, pedig aztan lattunk egy parat (a laguna partjan, piramis tetejen ulve, San Pedroban az Atitlan to partjan levo teraszunkrol stb), de ennyi varazslatos szinben pompazot most lattam eloszor.
Visszaterve a hostelbe egy bodon pina colada tarsasagaban csatlakoztam egy vegyes csapathoz, akik ez egyik kis asztalkanal beszelgettek (kijelolt dohanyzohely :), egy argentin biologus fiu, aki 2,5 honapot utazgat a tersegben, egy IT-s srac a UK-bol, akinek a szulei indiai szarmazasuak, amugy Kenyaban szulettek, o viszont mar a UK-ban, es 5 evi munkaviszony utan kapott 3 honap FIZETETT szabadsagot a cegtol (heeeeee DT, en 6,5 eve dolgozom itt, nem illene nekem is meghonoralni a sokevi faradtsagos munkamat egy hasonlo gesztussal?? Igazan nem utasitanam vissza!! :)) es egy indiai szarmazasu lannyal, aki ugyan Malaysiaban szuletett, de mar jo ideje Australiaban el, es egy 20 honapos (!!!! nem eliras!!!) uton van eppen, amibol meg 3,5 honap hatravan. Well, hozzajuk kepest en dogunalom vagyok. Magyar vagyok, Magyarorszagon szulettem, es itt is elek, noch dazu csak 3 hetre jottem. Tiszta ciki :))) ez persze csak vicc, nincs nekem ezzel semmi bajom, es halas vagyok a sorsnak azert, h az lehetk aki vagyok, ott es ugy elek, ahogy. :))
Szoval dobtunk egy laza eszmecseret, ittam szavaikat es elmenybeszamoloikat... Joo itt lenni, szeretem ezt a nyuzsit, a sok kulonbozo kulturabol erkezo fiatalok kohojat, el tudnek itt lenni meg egy par hetet, honapot... Meg talan fozni is megtanitanam oket :)))de sajna holnap reggel megyunk tovabb...

Na most megyek, megnezem, h meg mindig olyan jol keverik-e a koktelokat!! :)

Csooookolok es olelek mindenkit inenn a tavolbol!!! Hianyoztok am mar!!! Mindenki kivetel nelkul!!!:)))Cuppp, Viki