2010. január 13., szerda

Sziasztok! Tobben reklamaltatok, h hol vannak az igert kepek. Nos kb mar 700 fotot lottem a kozel egy het alatt, de sajna eddig meg egyik internet cafe-ban sem volt kartyaolvaso, legalabbis olyan nem, ami az en kartyamrol leszedne a kepeket, de azert nem adom fel. Ha megsem sikerulne, akkor majd otthon tartunk egy elmenybeszamolos vetitest...
Nnna vhol ott tartottam legutobb, h 11-en, hetfon hajnalban 3-kor keltunk, mert 4-kor mar indult fel a buszunk Santa Clara-ba, ahonnan egy kb 50 perces eros hegymenettel lehetett feljutni a 2100m-es Indian Orra. Azert kellett ilyen koran kelnunk, h tutira felerjunk, mire 6.20 korul a nap felkel, ugyanis errol a pontrol az egesz Atitlan tavat es a kornyezo hegyeket meg lehet csodálni a felkelo nap varazslatos fenyeben. Mondanom sem kell egy lelek nem volt meg az utcakon hajnali f5 korul, amikor a helyi munkasokat szallito busz kidobott minket Santa Clara egyik szolidan megvilagitott utcacskajaban. Probaltunk volna keresni vkit, aki utba igazit minket, h melyik osvenyen induljunk el, de egy jo darabig egy teremtett lelket sem lattunk, csak nehany kobor kutya kovalygott el mellettunk. Apropo kobor kutyak: meg kiutazasunk elott olvastam tobb helyen, h Guatemalaban mennyi kobor kutya van, es kicsit paraztam is elore, h mi lesz ha nekunk tamadnak vhol. Mondjuk kaptunk Tetanuszt is, de azert nem orultem volna neki, ha megkostolgatnanak. Szoval valoban rengeteg a kobor kutya, sokszor falkakba verodve csallingaznak az utcakon, meg a faluk kozott, de abszolut szelidek es baratsagosak. Ahol lehet etetjuk oket a maradekainkkal, mert sajnaljuk csoringereket. A helyiek nem bannak veluk tul jol, valszeg azert mert nekik sincs sokszor mit enni, akkor meg majd talan a kutyakat fogjak kenyeztetni. Szoval itt a kutyak nem olyan kis hazikedvencek, mint nalunk. Amelyik eppen nem kobor, az ki van kotve, es van, h napokig nem kapnak enni. Szornyen gebek szegenyek, es borzaszto ezt latni :(
Visszaterve az alapsztorihoz (mert aztan baromira el birok veszni a reszletekbe, meg tenyleg annyi mindenrol lehetne meg irni, h csak nnna :)), szoval ott rottuk hajnalban az utcakat Santa Clara-ban mint 4 musketas, mire az elso embert meglattuk, aki el is igazitott minket, ugyhogy hamarosan ra is leltunk egy szuk kis gyalogosvenyre, ami Santa Clara-bol San Pedro-ba vezet at, es amin keresztul - mint a nap folyaman kesobb tapasztaltuk - rengeteg helyi jar at gyalog dolgozni, gyerekek iskolaba stb..Feher embernek kb 1,5 ora gyalogut, amit ok 45-50 perc alatt tesznek meg, papucskaban, a nok nepviseletben stb.. Mi turabakancsban es turaszeroban nem tudtunk veluk lepest tartani.. Na de nem ugrom elore.. Felcsatoltuk a fejlamapakat es olyan hajnali 5 ora korul elindultunk az osvenyen San Pedro iranyaba. Kumma sotet volt, de nagyon feelinges volt fejlampaval baktatni egy keskeny kis dzsungel osvenyen. Csak annyit tudtunk, h vhol majd lesz egy kis elagazas, ahol nekunk majd felfele kell mennunk, de hal Istennek addigra mar talalkoztunk munkaba sieto helyiekkel, igy a segitsegukkel raleltunk az utunkra. Onnan meg egy 25-30 perc meneteles volt felfele, mire eljutottunk a mara mar egesz jol kiepitett kilatohelyhez. Ertsd ahogy mondom, egy helyi szivar telken all ez a csucs, es bambuszbol, meg fabol epitett egy komoly kis kilatot, szekekkel, fotelekkel stb, szoval teljes kenyelemben nezheted a napfelkletet. (Ennek persze ara van, mint itt mindennek, mert a gazda altalaban ott all a kapuban es szedi be a kis kapuadojat. Nekunk most makunk volt, vagy beteg volt, vagy csak tovabb lustalkodott aznap, mert se le, se fel nem talalkoztunk vele). Nos, ahogy felertunk nem telt bele sok ido, aprankent erkeztek fel mas napfelkeltere ehezo kulfoldiek, 2 sved lany es egy ir srac egy helyi vezetovel, meg egy masik kis 3 fos csoport, asszem talan danok, ugyhogy mig vartuk, h a nap elobukjon a hegyek kozul, tartottunk egy kis eszmecseret, ki hol jart, mit latott, hova erdemes menni stb, majd a sved lanyok helyi vezetoje forro kavet varazsolt elo a zsakjabol, amit muanyag poharakban szervirozott, es amivel - volt olyan jo fej - minket is megkinalt. Hat mit mondjak nagyon jol jott, mert kumma hideg volt ott fenn hajnalban, 3 reteg ruha, kapucnis dzseki, plussz egy kis vekony kesztyu is volt rajtam, es igy sem volt melegem. Ez persze csak addig tartott mig fel nem jott a nap, utana percenkent vettem le magamrol egy reteget. A napfelkelte valoban csodalatos volt fentrol, raadasul mig fent voltunk pont kitort a Fuego vulkan a tavolban, es lattuk, ahogy az oldalan hompolyog le az izzo lava, es omlik ki a fust belole.. Hat akkor mar azt is lencsevegre kaptuk persze :)
Meg egy jo masfel oras battyogas volt lefele, mire gyalog beertunk a San Pedro-val szomszedos telepules szelere. Leintettuk az elso kisbuszt, aki eloszor 10 Q-ert (240Ft) akart elvinni minket, de aztan Endre pikk-pakk lealkudta 5-re, igy mar pattantunk is be. Onnan meg jooo 2km lett volna San Pedro varoskaja, ahol a szallasunk volt, de addigra mar egyikunk sem kivant egy lepest sem tenni. Gyors reggeli a tegnapi kis amigo-nal, ahol baromi jo salsa zene volt, es elozo este hivott is, h menjek be ingyen salsa oktatasra, de a San Pedro vulkan megmaszasa utan vhogy egyetlen porcikam sem kivant salsa-zni :) Reggeli utan pakolas es irany a kikotobe, ahonnan csonakkal vissza Panajachelbe, majd onnan ismet csirkebuszokkal tobbszori atszallassal Xela-ba. A csonakutra meg annyit visszaternek, h itt ezek a csonakok is ugy mukodnek, mint a csirkebuszok, nagy ordibalas a kikotoben, h melyik hova megy, utkozben pedig leintegeteses alapon minden kis stegen megallnak, ahonnan vki integet. Nincs semmi menetrend, es barmennyi (ahogy mondom) embert felvesznek, meg ha a vegen egymas oleben is ulnek az emberek. Szoval itt a helykihasznaltsag boven 100% felett van. :)A masik erdekesseg igy a kozlekedessel kapcsolatban az az, h a legtobb embernek kis platos autoja vagy kisbusza van, pont azert, mert utkozben barki barkit leinthet, es 2-3-5 Q-ert elviszi azon az uton, amin amugy is jar. Mi is utaztunk igy mar nemegyszer, de a platon utazast eloszor tegnap elvezhettuk, amikor a Chikaban vulkan kratertavahoz akartunk feljutni a nagyzsakokkal.. Baro elmeny volt!!! :)Hihetetlen kedvesek ezek az emberek, es bar mindenhol megneznek minket, de segitenek mindenben, mindenhol befogadnak minket, es szeretettel vesznek korul.
Na szoval vhol ott tartottam, h tegnapelott (11-en) delutan megerkeztunk Xela-ba, ahol a cuccaink lepakolasa utan felmentunk egy maig aktivan hasznalt maya aldozati helyre, ami egy hegy tetejen all (a valtozatossag kedveert masztunk megint egy kicsit felfele :)). Mikor felertunk pont akkor lett vege egy ilyen aldozati szertartasnak. Ezt ugy kell elkepzelni, h van egy ember (mamacska vagy papacska), aki, mint egy pap levezenyli a szertartast, melynek kereteben gyumolcsot, kenyeret,egyeb eteleket es italokat, sokszor elo allatokat aldoznak fel a jobb elet, tobb penz, jobb egeszseg stb. remenyeben. Tobb ilyen fustolgo kis kupacot is lattunk, meg rengeteg kobor kutyat, akik kapargattak ki a meg nem teljesen lekozmalt maradekokat a hamuk fogsagabol. Kicsit visszas is volt nekem, h ez egy szent helyuk es hagyjak, h a kobor kutyak ott kapargasszanak..Lefele menet bementunk egy helyi harci maszk-keszito muhelybe, ahol megcsodaltuk a sok szines fabol faragott es kezzel festett maszkot, amit manapsag mar csak kulonbozo sziesztak alkalmaval tanc kozben viselnek nehanyan. A helyi TV egyik musoraban pont volt szerencsem latni egy ilyen esemenyt, ahol maszkban tancoltak :)Eleg vicces volt. Amugy is vicces ahogy tancolnak, nekem ossze-vissza tipeges-topogasnak tunt, nem egy latvanyos, szep tanc, mint a kubai salsa, vagy egyeb mas latin tancok (samba, rumba stb.)
A maszkmuhelybol visszaterve tettunk egy kis setat a varoskaban, bementunk a varos fo templomaba, amit mi gringok (feherek, kulfoldiek) csak az oldalbejaraton keresztul kozelithettunk meg - sok helyivel egyetemben, ugyanis a fo bejaraton csak bizonyos magasabb rendu mamacskak es papacskak mehetnek be (pl akik a szertartasokat is tartjak fenn a hegyen). Eppen nem mise ment, hanem a mise elotti kozos rozsafuzert imadkoztak. Egyebkent annyira mas itt egy katolikus templom mint nalunk, minden fabol faragott, a teto, az oltarok, a szobrok.. Egyebkent nagyon hangulatos volt. Itt ternek ki egy par mondat erejeig a vallashoz. A guatemalaiak jelentos resze katolikus vallasu, raadasul nagyon meghatarozza a hit az eletuket, rendszeresen jarnak misere, kozos imadsagokra, vagy csak ugy napkozben beugranak 5 percre egyet imadkozni. (JJa es meg a biciklit is betoljak a templomba, sot fotoztam Antigua-ban egy mellekoltart. ahova ki volt kotve egy bicikli :)) Jezus neve, kepe szinte mindehol kinn van, szinte minden buszon van elol egy Jezus kep (matrica), vagy ki van irva, h Jesus vive, azaz Jezus el, de ha nem Jezus, akkor Szuz Maria kepe, boltok ajtajan, kocsik szelvedojen, mindenhol, ez itt teljesen termeszetes.
A templombol kijove vegigsetaltunk a helyi piacon, vettunk egy-ket erdekes helyi gyumolcsot, es egy neniketol nehany szeletet a sajat maga sutotte ananasztortabol. Ez volt a szulinapi tortam :)Egesz fincsi volt :)
Xela eleg magasan fekszik a hegyekben, igy brutal hideg volt, mikor mar lement a nap. En 2-3 reteg ruhaban + halozsakban aludtam, de igy sem volt melegem. Nem ugy reggel, mikor arra ebredtem, h ajjjjaj a helyi kor engem is utolert, irany a kozos helyiseg a folyoson!!! Aztan gyorsan 3 szentabletta es egy solus (belfertotlenito), ugyanis meg fel ora es indulunk tovabb San Marcosba (ahonnan most is irok Nektek), utkozben erintve a mar emlitett Chikaban kratertavat. Haat a tegnapi napomat rendesen megbelyegezte a hasmars, ahol csak lehetett szaladtam konnyiteni magamon, ennek koszonhetoen meg eleg gyengenek is ereztem magam, de azert felmasztam a hegyre a tobbiekkel, h onnan megcsodaljam a koderdon keresztul a kratertavat, de onnan mar nem vallatam, h 582 lepcson (a fiuk megszamoltak) lemenjek a tohoz es onnan vissza, hanem mi Szabival fenn maradtunk a kilatonal, es ott megvartuk a sracokat. Addig nyomtunk egy-ket kor rablo romit, h vhogy elussuk az idot :)
A hegyrol vissaerve ismet talaltunk egy csaladot, akiknek a platos autojan hatul meg volt annyi hely, h epp felferjunk, bar a lefele ut mar kicsit kenyelmetlenebb volt tobbeknek, nekem meg pont jutott hely a kerekdobon, ugyhogy en lefele is elveztem, soooot!!! Ok levittek minket a falu kozpontjaba, onnan meg egy helyieket szallito kisbusszal mentunk tovabb (11 szemelyes kisbuszban 19-en...el tudjatok kepzelni:)) San Juan-ba, ahonnan meg egy jo 40 perces buszozassal ertunk San Marcosba, aki Szent Mark apostolrol kapta a nevet, es a varoska televan az o jelkepevel, azaz az oroszlannal. Oroszlanos kapuk, kisebb nagyobb oroszlanszobrok szerte a varosban, es a ketedralis kapuja is tele van oroszlannal. Maga a varoska az elso modernebb varos Guatemala-ban, ahol eddig voltunk, itt mar alig viselnek nepviseletet, csak az idosebbek, es ott is csak az asszonyok, de azert ez a varoska is eleg szegenykes. Most epitenek egy csomo utat..nagy a felfordulas. Amugy is hatalmas fejlodesen megy keresztul Guatemala, Endre szerint 2-3 ev alatt hihetetlenul sok aszfaltut epult, es ez a folyamat most is tart...
A 3 srac (Endre, Gabor, Andras) ma felmaszott a Tajumulco-ra, ami a 4220m-es magassagaval a legnagyobb vulkan Guatemalaban, es bar verzo szivvel, de nekem le kellett mondanom, mert ad1 borzasszto izomlazam volt (van is meg) a San Pedro maszastol, meg az Indian Orrtol, ad2 meg tegnap este is hasmenesem volt, es hulla faradt is voltam, ma meg megint hajnali 4-kor kellett volna kelni, es ez igy egyutt nekem sok volt. Az embernek tisztaban kell lenni a hataraival, en most suroltam, es ugy iteltem meg, h ha most eromon felul megmaszom a Tajumulcot - ami nem is biztos, h sikerult volna - akkor megjobban kicsinalom magam, es az a hatralevo 2 het rovasara ment volna, igy meg ma kipihenem magam es ujult erovel mgyek bele az elottunk allo kalandokba :) Azt hiszem - es igy utolag is ugy ertekelem - hogy ez egy nagyon jo dontest volt! (A Tajumulco nem megy arrebb, meg megmaszhatom legkozelebb is :)) Szabi amugy sem maszott volna Tajumulcot a 2-szer mutott terdevel, igy ma tartunk egy pihenonapot, f10-ig aludtunk, aztan reggeliztunk egyet a fo teren (ahol meg most is all egy baromi magas, feldiszitett karacsonyfa :)), aztan nyakunkba vattuk a varoskat... NNa innen folytatom legkozelebb!! Pussz, V.