2010. január 16., szombat

Haliho! Ujra itt vagyok. Most Nebaj-bol jelentkezem, es mielott folytatnam az utinaplot, elobb kiterek nehany erdekessegre, amit itt Guatemalaban tapasztaltam. Az egyik ilyen dolog, h Guatemalaban nincsen csoki!!! Ezereves kakaotermelo videk, de a kakaopor jelentos reszet exportaljak, max chocolate con leche (azaz csokistej / kakao) formajaban tudsz inni nehany helyen, de nincs csokigyaruk, eddig egyetlen egy helyen San Marcosban skerult egy olyan boltot talalni, ahol volt 2 fele importalt csoki (Snickers, Mars) es egyfele mexicoi csoki. Ennyi. Ott gyorsan fel is tankoltunk, mert hat nem elet az elet csoki nelkul, ugye:) Viszont annal tobb a chips. Szinte minden boltban kaphato, a bolt profiljatol fuggetlenul :), ugyanis nemreg jott be az orszagba, es hihetetlen nagy slager. Jartunkba keltunkbe orszaguton tomerdek chipset szallito teherautot latunk, ahol nagy zsakokban teritik a kulonbozo chipseket. Borzaszto nagy a szegenyseg Guatemalaban, de ha van egy kis penzuk chipsre koltik. Viccesen hangzik, de igy van.
A masik erdekesseg - ami amugy egy pozitivum - hogy sehol nem latni dohanyzo embereket. EGYET SEM!!! Es mindenhol ki van irva, h dohanyozni tilos, amit nekunk gringoknak irnak ki, mert amugy ok abszolut nem dohanyoznak. Viszont ez ram is jo hatassal van, 4 doboz cigit hoztam ki magammal a 3 hetre, es 1 het elteltevel meg mindig az elso doboznak a felenel tartok..
Internet.. Szinte minden utcaban van egy internet kavezo, es rajtunk kivul sok helyi (foleg fiatal) hasznalja, de nem csak netezesre, hanem word doksikban irogatnak (oneletrajz vagy egyeb hivatalos levelet), meg a kisebb gyerekek jatszanak a gepeken. Ertheto, hiszen a haztartasok jelentos reszeben meg TV sincs, nemhogy szamitogep, az internet access-rol mar nem is beszelve. Amugy europai szemmel nem draga az internetezes itt (1 ora 5-10Q kozott van 125-250 Ft).
Egy masik vicces dolog, aminek szemtanuja voltam a San Marcosbol Nebajba buszozasunk alkalmaval az az volt, h a csirkebuszon, ami tobb, mint 1,5-2 orat vitt minket betettek egy DVD-t (mellesleg egy olyan akciofilmet, amit meg Magyarorszagon nem is jatszanak - Mexicon keresztul hamar leer az USA-bol), es a fullra tomott csirkebuszban nepviseletbe oltozott indianok ezerrel a kis TV-re cuppanva neztek a filmet. Mondom nekik ez baromi nagy dolog, mert a legtobbnek otthon nincsen TV-je. (Ez alol Guatemala city, Antigua es nehany nagyobb varos persze kivetelt jelent, de itt videken, ahol most vagyunk nem jellemzo) Ugyanigy a muszaki cikkeket arusito bolt kirakataban is vagy feltucat gyerek ul a kovon es ra van cuppanva a kirakatba kiallitott TV-ben eppen sugarzott filmre vagy musorra. De ma ugyanezt tapasztaltam Chajulban a piacon is, ahol kb 10-12 kis koszos kepu kiskolok vett korbe egy db TV-t, amiben vmi mese ment. Tunemenyesek voltak :)
Uzletek! Nos itt nincsenek nagy plazak, a boltok 90%-a a garazsbol lett kialakitva, igy ahogy mondom, de meg az etkezdek nagy resze is. A legviccesebb egy jogi iroda volt (ezt le is fotoztam), ami szinten egy garazsbol lett kialakitva, szepen ki volt festve, butorok, szamitogep benne, es ult benn a ugyvedur es dolgozgatott. Haat komikus egy latvany volt :)Egy plaza-hoz hasonlo uzlethazat lattunk San Marcosban, de kb annyira kihalt volt, mint a balatoni uzletek oktoberben :)
A helyi kozlekedes az egyik kedvenc temam, erre mar tobbedszer terek ki, most sem hagyhatom ki, h ne adjak meg nemi adalekot a korabban kozzetettekhez. A csirkebuszokrol is sokat irtam mar, de a soforok vezetesi stilusara meg nem tertem ki. Well, mit mondjak mennek mint a meszesek, mindegy, h hegyen-volgyon, kanyargos uton, vagy a varosban megyunk, nyomjak ezerrel, es persze 100m-kent dudalnak. Siman elkezdenek elozni egy belathatatlan kanyarban, csak elotte dudalnak egy orbitalisat, es ezzel le is van tudva.. o jelezte, h jon es kesz. Gondolom emiatt van az, hogy az orszaguton (!!!) szinte lepten nyomon bazi nagy fekvorendoroket helyeztek el, de meg ez sem nagyon riasztja el oket, picit fekez, dob egy baromi nagyot a buszon, de akkorat, h majd bevered a fejed a plafonba, es megy tovabb.
Jjja es siman szoptatnak a nok a buszon, ez teljesen termeszetes, mint ahogy az is, h a piacon, de lattam mar szoptato not az utcan is egy villanyoszlopnak tamaszkodva.
Haaat gyerek az van boven!!! Itt 1 negyzetkilometeren tobb gyerek van, mint nalunk egy egesz keruletben (na jo a 8. kerulet getto resze kivetelt kepez:)). Minden utca hemzseg a gyerektol, de nagyon jo feje, mindenhol utanunk szolna, vagy utanunk szaladnak. Nagyon kis cukik :)
Az utolso erdekesseg, aztan most mar tenyleg folytatom az utinaplot :) Guatemalaban eddig mindenhol maximalis volt a mobil terero. Ez egyszeruen hihetetlen. Erden (a fovarostol 21km-re) a Brigieknek ki kell menni a kert egyik sarkaba telefonalni, mert mashol szakadozik a terero, itt meg az utolso kis porfeszekbol is tudtam sms-ezni a baratokkal, csaladdal. Mondjuk rengeteg mobil atjatszot latni szana szerte, amit valoszinuleg az utobbi 1-2 evben epithettek ki. De ugyanilzen rohamtempoban epulnek az utak is, Endre csak kamillazik, h 1 ev alatt menni uj ut epult, es azt kell mondjam SZUPER minosegben. Hat ebben is lenne mit tanulnunk a guatemalaiaktol.
Na ennyit mara az erdekessegekrol, legkozelebb majd meg folytatom...
Na vhol ott hagytam abba, h San Marcosban pihentunk egy napot, a 3 srac meg megmaszta a Tajumulcot. Hajnali 5 korul indultak es du 5 korul ertek vissza (du 2-3-ra terveztek), ebbol is latszott, h jo dontes volt, h nem mentem, tutira nem birtam volna az elozo 3 napi turazgatasok utan. Picit sajnalom, h ez nekem kimaradt, de nem banom, kellett az az 1 nap pihi.
Masnap reggel, azaz a 8. napon egy hosszabb utazas vart rank, ugyanis San Marcosbol fel kellett jutnunk Nebaj-ig az ixil majak kozpontjaba. Itt lehet amugy latni a legdiszesebb, legszinesebb maja nepviseletet, bar ma mar tobbnyire csak a nok es a kislanyok viselik, de tenyleg gyonyoruek. A szallasunk egy helyi hostelben van, a 4 fiu van egy szobaban 2 db 2 emeletes agyon (tiszta koli feeling:)), en meg bekerultem 2 amerikai csaj melle harmadiknak, ok 9 honapot toltenek itt kinn Guatemalaban, dolgoznak a hostelben ill az alatta levo kifejezetten gringoknak (kulfoldieknek) letrehozott kavezo/etterem-ben, es mellette spanyolt tanulnak. De sok olyan kulfoldi is van itt Nebajban, akik csak nyelvet tanulni jonnek es helyi csaladoknal laknak. Na az eleg feelinges lehet!! :)) En amugy ezt a koli feelinget is nagyon birom, van egy kis tarsalgonk (sala), ahova este befeszkeltuk magunkat a sracokkal es nemi vilagmegvalto beszelgetes kozepette fenekere vertunk a nap folyaman vett egy uveg helyi rumnak. Ma (a 9. napon) kicsit tovabb aludhattunk (1/2 8 - 3/4 8 korul keltunk), mert reggeli utan a szomszedos Chajul varoskajaba utaztunk egy helyi kisbuszban (ma megdontottuk amugy az eddigi rekordot: 30-an ultunk a 16 szemelyes kisbuszban - U can imagine :))Tunemenyes varoska, itt aztan tenyleg szinte mindenki nepviseletben jar, a meg termekeny nok(gyk: menopauza elottiek) szines pom-pom vegu salat tekernek a fejukre, a mar idosebb asszonyok pedig szines asztalteritonek tuno (amugy sulyra nagyon nehez)stolafeleseget kotnek a fejukre, es abban setalgatnak a 30 fok melegben, mikozben rajtunk egy szal poloban is folyik a viz es folyamatosan keressuk az arnyekot. Hatalmas nyuzsgo piac fogad minket - huuu ezt IMADOM!!!, sot a templomteren egy helyi vallasi performance-ban is reszunk volt, 2-3 fiatalember il concreto transzba esve adott elo kulonbozo konyorgeseket es imadsagokat, egy eleg hangos hatterzenevel, amit kesobb a varoska feletti dombot megmaszva fentrol is ugy hallottunk, mintha meg a teren allnank.
A Chajultol kb 30 percnyi kellemes setara levo dombtetore amugy azert kaptattunk fel, mert abban biztunk, h szemtanui lehetunk egy maya aldozatbemutatasnak. Multkor ugye pont lekestunk rola, de most szerencsenk volt, mert mar a varoska hatarabol lattuk, h fustol fenn a dombteto. Felertunk es abban a rendkivuli kegyben volt reszunk, hogy a 83 eves emberke, aki a ceremoniat tartotta odahivott minket, kozvetlen kozel - Endre evek ota jar ki, es elmondasa szerint ilyet nem szoktak kulfoldieknek megengedni, o is csak tavolabbrol nezhette eddig - de most gyakorlatilag ott alltunk mindannyian a tuz korul. Endre ugye folyekonyan beszel spanyolul, igy tudott a bacsikaval kommunikalni. Megkerdezte tolunk, h honnan jottunk, o mondta, h Magyarorszagrol. Akkor beletett meg jopar gyertyat a tuzbe, ugy hogy a gyertyak kanoca osszert kor alakban a tuz kozepen majd a kezet az egnek emelve minden iranyba elmondott egy imat, majd megaldotta Magyarorszagot es a magyarokat, majd mindannyiunkat ott helyben megaldott, es vagy 3-szor elmondta, h mennyire orul, h mi ilyen messzire utaztunk, h megismerjuk az o kulturajukat, majd mindannyiunkat megolelt. Felejthetetlen elmeny volt!
Chajulbol Nebajba hazafele jovet tettunk egy kis kiterot, egy kb 1-1,5 oras turat egy vizeshez, majd leintettunk 2 tuk-tukot a fouton es visszajottunk vele Nebajba.
Holnap megint koran kelunk, mert ismet hosszu ut all elottunk Cobanba, de allitolag ez a Cuchumatanes Highway az egyik legszebb videken visz keresztul. Foly kov.