2010. január 12., kedd

Haliho mindenkinek!! Ahogy igertem most behozom a 2 napos lemaradasomat es egy hosszabb beszamoloval kenyeztetlek Benneteket!
Huuu azt sem tudom hol kezdjem, mert ebben a 2 napban hihetetlen sok elmeny ert minket, lehet hogy jobb, ha idorendben veszem sorba es akkor talan semmi nem marad ki.
Masodik nap reggel f9-re egy kisbusz jott ertunk, aki felvitt minket a Pacaya-vulkan bejaratahoz, ill addig ahonnan mar csak gyalog, vagy a lusta turistak szamar lohaton lehetett tovabbmenni. A Pacaya-vulkan az egyike a Guatemalaban a mai napig mukodo, aktiv vulkanoknak, igy csak egy bizonyos pontig engedtek minket menni, mert ha meg par lepest teszunk akkor mar a forro lavaban csaszkalunk. Amugy curva nagy szel volt, es baromi strapas volt feljutni, ugyanis ezen a porhanyos lavahamun kellett joparszaz metert felfele menni, ami ugy nez ki, hogy lepsz egyet es egy felet visszacsuszol. :) Viszont lefele kenzelmes volt, mert szinte sielve jottunk. A kisbusz visszavitt Antigua-ba a szallasunkra ahol felkaptuk a zsakjaink es irany a helyi buszpalyaudvar. Haat en itt ezen a ponton szembesultem vele, h milyen qrva nehez is a hatizsakom (a repteri mazsalason 20,8 kilot mutatott), de hat ugye odaig taxi vitte, ott feladtam, majd ujra auto Antigua-ba, igy ez volt az elso alkalom, h a hatamra kellett vegyem. Haat mit mondjak, a buszpalyaudvarig, ami 5 percre volt a szallasunktol fullra kipurcantam. Sok eszem van, a fiuk direkt felhivtak a figyelmemet, h okosan pakoljak, de en csak azt figyeltem a pakolasnal, h beleferjek a 20 kilos repteri limitbe, azt mar nem, h en ezt el is fogom-e birni... Szabi jo fej volt, mert felajanlotta, h neki csak 16 kilos a zsakja, csereljunk, vigyem en az ovet, o meg az enyemet.. Haat mar ez a majd 5 kilo minusz is hatalmas konnyebbseg volt. Es persze levontam a grande tanulsagot a kovetkezo ilyen hatizsakos utazasomra egy csomo felesleges dolgot otthon hagyok, csakhat valahogy mostohabb korulmenyekre szamitotttam, meg a fel patikat magammal hoztam, es szerintem meg a ruhakat is szelektalhattam volna jobban, legfeljebb itt helyben mostam vagy mosattam volna... Next time.. NNa vissza az eredeti sztorihoz.. A palyaudva kozvetlen szomszedsagaban van a piac, es Endre kitalalta, h annak erdekeben, h ne vesztegessunk el sok idot, kajaljunk a piacon. Nos a kollegaim, akik jol ismernek eteren tudjak, hogy meg az obudai piacon sem eszek, sem ott helyben, de meg onnan hozott etelt sem (altalaban a Don Pepebol rendelek, vagy kimegyek veluk vmelyik kornyezo kockasteritos kisvendeglobe menuzni), ugyhogy szerintem dobtak volna egy hatast, ha lattak volna, hogy en aki a higieniara, meg a kajara eleg haklis vagyok, egy koszos guatemalai piacon egy hanyagul letorolt muanyagteritos asztalkan nehany joarcu helyi tarsasagaban falatozgatok vidaman :)A kaja egyebkent meglepoen jo volt (de az elkepzeleseimet mindenkeppen felulmulta.. )es alig parszaz ft-bol ettunk egy rizslevest (felejtheto volt), meg egy tal sult csirket rizzsel, meg vmi franciasalatara hajazo, de total mas izu cuccal. Ez utobbi egyveleg egesz jo volt. Vartam, hogy masnap reggel ramjon a higfosas, de hal Istennek a jo kis hazai palinka kello vedettseget adott, nem ugy mint egyik kedves utitarsamnak, akinek a reggeli laza pu-bol gatyamosas lett a vege :)
De ne ugorjunk ilyen nagyot, mert masnap reggelig azert meg tobb emlitesre melto kalandon mentunk keresztul. Miota megerkeztunk Guatemala-ba azota vartam a pillanatot, h vegre felulhessek egy hires-hirhedt csirkebuszra. A csirkebuszokrol annyit kell tudni, hogy ezek az USA-bol leselejtezett, ott korabban school bus-kent funkcionalt matuzsalemek, amiket a guatemalaiak a szivarvany minden szinere befestettek, mindenfele motivumokkal diszitettek, es amugy magankezben mukodnek. Haat asszem a BKV-nak lenne mit tanulni a jovedelmezo mukodtetest illetoen...ugyanis ugy kepzeljetek, hogy a 10 soros buszban europai szemmel nezve 2-szer 2 szemelyes padok vannak, ahova 1 sorban 6 nem ritkan 8 gutemalai is betuszakolja magat, akinek meg nem marad hely, az valahol csung, jo esetben a buszon belul... Vannak ugynevezett soforkisero mindenesek, akik meg a busz indulasa elott folyamatosan hangosan uvoltozik, hogy hova megy a busz es gyujtik be az utasokat. Ha bolintasz mar kapja is le rolad a 20 kilos zsakot es SZALAD fel vele egy kis letran a busz tetejere, ahol is kikoti, es mar egy torpemajmot megszegyenito modon szalad is le a letran a kovetkezo csomagert, mikozben tovabb uvoltozi az busz vegallomasanak nevet... Ha mar ugy gondolja, hogy legalabb a busz fele megtelt, akkor szepen lassan elindul, de kozben le-leugrandozik a buszrol, es szedegeti ossze meg az embereket a kornyezo ill utbaeso utcakbol. Kozben a sofor 100 m-kent dudal egyet, h tutira mindenki meghallja, akinek meg kell hallania. Jjja es mindegy am, h mindez hajnali 4-kor van, vagy delben... A fo, h minel tobb zse-t beszedjenek. Amugy nagyon vicces elmeny. Mindenhol nagy szemeket meresztettek rank, ami igy par nap tavlataban ertheto is, eddig ugyanis 6 csirkebuszon utaztam, de mas turistaval meg nem talakoztunk. En raadasul ugye szoke is vagyok, nna az meg itt kuriozum, mert kivetel nelkul mindenki fekete haju, ugyhogy nagy sikerem van, foleg a gyerekek koreben. Mondjuk ez a vonzalom kolcsonos, egyszeruen tunemenyesek a helyi gyerekek, csak ma kb 3-at akartam orokbe fogadni :) De nem akarok Andzselina Dzsolira hajazni..
Nos, mi egy ilyen jol megtomott chicken bus-szal indultunk utnak Antigua-bol eredetileg San Pedro-ba, kb 3 atszallassal, de sajna aznap este csak Panajachel-ig jutottunk, ugyanis 20 perccel Pana-ba erkezesunk elott elment az utolso csonak San Pedro-ba. Ez picit kellemetlenul erintett minket, mert masnap koran reggel terveztunk felindulni a San Pedro vulkanra (errol mar tegnap tettem nemi emlitest), de mit volt tenni, kivettunk szobakat Panajachelben, Endre meg leszaladt a kikotobe ahol megtudta, h reggel 7-kor indul az elso csonak San Pedroba. Az ut kb 25-30 perc, ugyhogy talan nem is csuszik olyan sokat a program..
Haat a szallasunk Panajachelben nem volt kispiskota. Tobbszor is magunkhoz kellett szolitanunk a fiucskat, mert nem egett a villanykorte a mosdoban, majd miutan megnyitottam a zuhanyt konstataltam, hogy a vizsugar 90%-a a falra megy, ahelyett, hogy ram jonne, arrol mar nem is beszelve, h az egyik ablakuveg hianyzott, es itt kumma hidegek az ejszakak... Na de 1 ejszaka nem a vilagvege gondoltuk... Ahha de csak csont hideg viz volt, es mivel a hajunk tele volt vulkanporral muszaj volt hajat is mosni...hat mit mondjak hangosan visitottam a zuhany alatt, de tuleltem... Azt is ertettem, h miert nem volt villanykorte..hogy ne lassuk azt a mocskot, amit tobb hete-honapja nem mostak fel a padlorol...
Cuccok lepakolva, egy ¨gyors¨ vacsi az egyik kis csaladi vallalkozasban mukodtetett vendeglatoegysegben.. Anya es nagylany benn foznek, 3-4 ev koruli kislany terit nekunk kinn (egyesevel hoz ki mindent :)) Na gondoltuk itt ejfel elott nem lesz eves...Hat nem sokat tevedtunk, szerintem meg a csirkenek is akkor vagtak el a nyakat, amikor leadtuk a rendelest. Ehhez kepest nekem a fel kajam hideg volt, es annyira jo sem... (Ja amugy sztem mar vagy 2 kilot fogytam az 5 nap alatt, de hal Istennek vannak tartalekaim :).
Masnap reggel kicammogtunk a kikotobe es elindultunk egy 8-10 fos kis motoros csonakkal San Pedro-ba. Hat ha lattatok mar varazslatos tavat, haat az az Atitlan-to, amit korbe hatalmas 2-3 ezer meteres vulkanok vesznek korbe, de ellatni meg a tavolibb Fuego-ig is, ami itt tartozkodasunk alatt tobbszor is kitort...
Gyorsan ledobtuk a cuccainkat a kis hotelunkbe (itt mindent hotelnek hivnak, ahol szobakat adnak ki, megha a WC/furdo a folyoson van akkor is. Nos ehhez tartozott privat mosdo, de mondanom sem kell itt is hideg viz volt csak... Brrr...
Viszont karpotol minket a csodalatos kis varoska San Pedro hangulata, es a szallasunk teraszarol belatni az egesz Atitlan tavat...ahogy a helyi asszonykak a toban felmesztelenul mossak a csaladi szennyest, meg ahogy a fiuk es ferfiak kis roskadozo pici csonakjaikban rakasznak a tavon.
Olyan 10 ora korul vegul elindultunk felfele a 3020 m-es San Pedro vulkanra helyi kiseronkkel Juan-nal, aki egyben a body guardunk is volt, ugyanis az a remhir jarja, h helyi banditak fosztogatjak a vulkanra turazokat.. Elkepzelheto ez is, de szerintem sokkal valoszinubb, hogy meg tobb penzt akarnak kicsikarni az idelatogato turistakbol, igy kitalaltak egy ilyen legendat... Mindenesetre Juan nagyon jo fej volt, sokat meselt nekunk utkozben, ram - mint egyetlen nore - meg kulonosen nagy figyelmet forditott, ha lemaradtam megvart, ha elobb indultam vmelyik pihenohelyrol mar pattant is fel. A tura maga qrva kemeny volt, gondoltam mi az az 1500m szintkulonbseg, a Magas-Tatraban egymas utan 2 nap megtettunk ennyit, csak azt hagytam ki a szamitasbol, h itt 28 fok van, magas paratartalom, a kiindulasi magassagunk is kb 5-600m-rel magasabb, es hogy meredeken felfele vezet az ut..ahogy mondom..3,5 oran keresztul meneteltunk folyamatosan felfele... Azt hittem, h ott pusztulok meg, de vegul felertunk. A latvany mindenert karpotolt, majd elfogyasztottuk a rogbi labda nagysagu mezedes csucs-ananaszunkat, es az Andras altal meg otthonrol hott jo kis hazai kolbaszkat kis megsaradt kenzerkevel, majd leindultunk... A lefele menet sem volt kispiskota, se a terdem, se a bokam nem ereztem mire leertunk.. Sotetedesre 6 korul mar a szallason voltunk...
Megint egy gyors vacsi, kis helyi sorocske, meg tequila aztan irany haza, mert ma hajnalban 3-kor (igen nem eliras) keltunk, mert masztunk fel a 2100m-es Indian Orra, h onnan csodaljuk meg a napfelkeltet.
A fiuk azert meg este jol megvicceltek. Itt van egy olyan helyi szokas, h akinek szulinapja van, annak aza jtaja elott a csald/baratok tuzijatekot tartnak. Nos miutan visszaertunk a szllasra gondoltam kimegyek es meg elszivok egy utso cigit. Mikor nyitni szerettem volna az ajto, mintha bomba robbant volna az erkelyen..Ugy hatraugrottam, h majd beestem a WC ajton, es kettetort a kezemben a cigi. Mire a rabbanasok zaja elcsitult kimentem, es kiderult, h ok vicceltek meg egz halom petardaval, akkor ugyanis mar otthoni ido szerint szulinapom volt....

Ezuton koszonom mindenkinek az sms-eket...

Na folyt kov, mert 2 oraja itt potyogok. :) Most megyek unnepelni. Pussz mindenkinek!